Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Nieuwe afvalwaterzuivering voor Cargill Ivoorkust: ondersteuning bij keuze voor leverancier


Bijna altijd werken we in Nederland, maar soms gaat KWA ‘over de grens’. Bij dit project naar Ivoorkust in West-Afrika. Cargill Cocoa SARL gaat namelijk een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Abidjan bouwen. KWA stelde het technische ontwerp van de AWZI op en adviseerde tijdens het traject tot de keuze voor een leverancier.




Al in 2016 beoordeelde KWA dat de capaciteit van de afvalwaterzuivering in Abidjan een aandachtspunt zou zijn bij mogelijke uitbreiding van de productie. Cargill besloot in 2019 de productielocatie uit te breiden, zodat er meer cacaobonen verwerkt kunnen worden, waarmee dus een aanpassing van de AWZI nodig is.



Inventarisatie en basisontwerp



KWA-adviseur Rob Schoon reisde naar Abidjan voor een inventarisatie van de huidige AWZI. Hij keek naar mogelijke verbeteringen, won zoveel mogelijk informatie in en sprak met de verantwoordelijken over hun wensen. Alle bevindingen vormden de basis voor het ontwerp van de nieuw te bouwen AWZI, met als voorname aandachtspunten de robuustheid, de kwaliteitseisen voor het te lozen afvalwater en het beschikbare oppervlak voor nieuwbouw van de AWZI.



Begeleiding offertetraject



Hoewel niet alle informatie over de verschillende deelstromen voorhanden was, is het KWA toch gelukt om een principe-ontwerp voor de AWZI op te stellen. Dit gebaseerd op de beschikbare informatie over het afvalwater, wensen van Cargill en de interpretatie van toekomstige ontwikkelingen. Het opgestelde ontwerp is naar verschillende leveranciers gestuurd zodat zij een aanbieding konden maken. Hierin kregen ze de vrijheid om met eventuele voorstellen tot optimalisatie te komen. Na het beoordelen en vergelijken van de eerste aanbiedingen door KWA, volgde een tweede offerteronde.



Straks een moderne AWZI



Het ontwerp was enigszins aangepast, onder andere ingegeven door systeemkeuzes van Cargill en de wens tot kostenreductie. Na de tweede ronde aanbiedingen, overleg met alle betrokkenen, verdere fine-tuning van de aanbiedingen én een toelichting van de leveranciers, maakte Cargill de keuze. De gekozen leverancier gaat de nieuwe AWZI bouwen, deze moet in 2021 in gebruik worden genomen. Cargill beschikt dan over een moderne AWZI, die voldoende capaciteit heeft om al het afvalwater te zuiveren tot een kwaliteit die uitstekend voldoet aan de lozingseisen.